Cosy Bar 1948 (1941)

Historie fortælling...


Cosy Bar er ikke bare et af Københavns ældste, men nok også et af verdens ældste homobarer. Stedet er kendt over det meste af verden og har altid primært tiltrukket bøsserne.

Stedet blev indrettet som restauration helt tilbage i 1941 under navnet Dannebrog, men i 1948, fem år senere skiftede det navn til engelsk, og fik sit nuværende navn Cosy Bar.

Camilla og Britha til Camillas 35 Ârs fødselsdag og 25 Ârs jubilæum på Cosy Bar i 2007. Til højre Cosy Bars tidligere indgang med det gamle logo, som desværre blev ødelagt under renovering af ejendommen.


Nye ejere

Den 3. december 1973 overtog Ole og Britha Hansen Cosy. Ole der havde flere andre værtshuse gik også under øgenavnet Ole Kaffebar.

Da Ole og Britha overtog Cosy i 1973, var det et fint sted med menukort, hvide duge og hyggepianist. Dengang var det at være homoseksuel stadig ikke noget man talte s højt om, men Cosy formåede at være meget diskret og var dengang kun besøgt af mænd.


Ombygning

Ole valgte i 1978 at bygge Cosy om, der blev lavet ståbarer overalt, som var brede nok til at man ogs kunne sidde p dem og derved kunne overskue lokalet og ogs selv blive set. Her kunne man nu score og bøsserne scorede som aldrig før. Det var også der, hvor man gik hen for at score sidst på natten, hvis det ikke var lykkedes p de andre steder.


Britha blev accepteret

Ole var populær blandt bøsserne, men det var sværere for Britha at blive accepteret. Først da parret i slutningen af 1970'erne overtog Martini Bar (nu Dubrovnik), som var et morgenværtshus for homoseksuelle mænd, fandt bøsserne ud af Britha ikke var så farlig og at hun ikke ville stjæle deres mænd. Så hurtigt skiftede bøssernes holdning til Britha og hun blev nu accepteret, og blev da også en markant skikkelse og personlighed der har betydet meget for mange bøsser og for miljøet.

Martini Bar eksisterede til midt i 1980'erne, hvor det blev lukket af politiet, på grund af det var tilholdssted for trækkerdrenge.


Cosy blev i 1980'erne, som resten af homo-miljøet, også ramt af, at Hiv og Aids kom til Danmark. Store dele af personalet blev syge og døde af sygdommen. Mange af gæsterne blev også alvorligt syge, men de fandt et frirum på Cosy, hvor ikke mindst Britha var god til at sætte sig ind i deres problemer, skabe ro, tryghed og forståelse. Samtidigt med at hun ved siden af kæmpede med myndighederne, politiets chikane og rockerne der stod i porten.

Ole dør i 1985 efter godt 6 års sygdom og Britha blev nu alene ejer af Cosy Bar.


Brand p Cosy Bar

I 1986 tager Britha og Camilla på ferie på Kreta, og det er Camillas bror Frank der passer Cosy Bar sammen med personalet, og eneste must er, at de kun skal ringe hvis Cosy Bar brænder. Og Cosy Bar brænder, men Camilla og Britha får intet at vide før de kommer hjem. Der ankom 8 brandbiler, da der var fare for at branden ville sprede sig i indre bys gamle latinerkvarter. Dette skete dog ikke. Men Cosy var brændt ned, og der var kun grundstammen tilbage. Frank og personale åbnede dagen efter.Konkursen lurer

I midten af 1990'erne får Cosy stor konkurrence fra nye steder som Geomarlix, GEO2 og Never Mind, der alle havde samme målgruppe som Cosy Bar og baren var tæt på at gå konkurs, Britha gav op og prøvede at sælge.

Men Camilla havde ikke givet op, hun fik en igangværende handel stoppet og gik så i gang med at tænke nyt, hun ville vise, at Cosy stadig var stedet.


Nye tider

Camilla tager til Amsterdam for at finde inspiration og da hun kommer hjem, går hun straks i gang med at ændre Cosy. Baren bliver gjort mindre, så der bliver plads til et dansegulv og der bliver åbnet op til køkkenet, hvor der så bliver placeret en DJ og Cosy Bar er igen på banen.

Personalet blev også klædt ud s de passede til aftenens tema, her er det påske og jul der står for døren.


S for at få folk til at klæde sig ud, for at have det sjovt, s opgradere Camilla dragsene ved, at de kom forrest i køen, ligesom der blev afholdt flere drags arrangementer, som igen satte mere fokus på denne del af miljøet, og skabe et mere farverigt og mangfoldigt nattemiljø.


Cosy flirter med Drags

Camilla tog også drag-kulturen til sig. Drags havde i lang tid næsten været forsvundet fra nattelivet og de var jo en af de ting, der gjorde homobarerne anderledes end de almindelige barer.

I 2004 havde Cosy Bar stor succes med Candy Floss showene, der bestod af Peter îTurnerî Andersen (Dramaqueen) og ny afd¯de Lars (Molly). Se video med Candy Floss: https://youtu.be/SKLfdZ6LnVQ


Det hele bliver også krydret med drag-bingo efter New York-forbillede, DragNights for up comig drags, lille test scene så et nummer kan prøves af live, Pop Up klubben Star Factory med Drag værtinder, Miss SwimSuit og mange andre Drag events har været på og omkring Cosy Bar.
210 visninger0 kommentarer
BANNER COVID-19.jpeg